Sara Kekuš

Blog_sara_keku_

Rođena sam i odrasla u Zagrebu gdje sam magistrirala Politologiju. Nakon pohađanja Mirovnih studija i godine provedene na studiju u Francuskoj, počela sam volontirati u sklopu Centra za mirovne studije i pružati psihosocijalnu podršku izbjeglicama smještenim u Porinu. 

 

Tema izbjeglištva i prisilnih migracija me godinama zanimala, a kroz volontersko iskustvo sam shvatila da se tom temom želim konkretnije pozabaviti u životu. Tijekom humanitarne krize bila sam jedna od koordinatorica inicijative Dobrodošli i pružala podršku izbjeglicama u kampu u Slavonskom Brodu te u prihvatilištima za tražitelje međunarodne zaštite. Trenutno radim u Centru za mirovne studije gdje vodim program Azil, integracija i ljudska sigurnost i aktivno se bavim socio-ekonomskom integracijom izbjeglica i ostalih migranata u Hrvatskoj. 

 

Ljubav prema Okusu doma razvila se još tijekom razvoja projekta, prije nego je uspostavljen catering, a ponajviše kroz osobna poznanstva sa zadrugarima i današnjim zaposlenicima Okusa doma. Sadou, danas glavni kuhar Okusa doma, bio je prva osoba koju sam upoznala u Porinu, a osim bliskog prijatelja, postao mi je i najdraži kuhar čije kulinarske divote preporučam svima. Dugo sam pratila razvoj i različite faze koje je Okus doma prolazio i smatram ga divnim projektom koji se preobrazio u primjer dobre prakse integracije izbjeglica i migranata u Hrvatskoj. Osim ekonomske emancipacije koju catering zadruge omogućuje novopridošlim članovima društva, mislim da Okus doma priča divnu priču o prijateljstvu, interkulturnom dijalogu, rušenju predrasuda i dijeljenju različitosti i sličnosti kroz hranu te kao takav unaprjeđuje i otvara društvo u kojem živimo.

 

U zadruzi sam predstavnica Centra za mirovne studije koji je jedna od suosnivača Okusa doma. Kako se kroz svakodnevni rad bavim socio-ekonomskom integracijom i promicanjem migrantskog (socijalnog) poduzetništva u Hrvatskoj, priključivanje radu zadruge mi se činilo logičnim slijedom. 

 

Centar za mirovne studije (CMS) izrastao je iz različitih oblika izravne izgradnje mira u zapadnoj Slavoniji, gdje se 1996. godine prvi put i razgovaralo o osnivanju organizacije. Formalno je osnovan godinu kasnije, s namjerom promicanja vrijednosti nenasilja, društvene pravde, poštivanja ljudskih prava, tolerancije i prihvaćanja različitosti kroz participativne metode mirovnog obrazovanja, istraživanja i javnog zagovaranja. CMS djeluje kao nevladina, neprofitna organizacija koja promiče nenasilje, ljudska prava i društvenu promjenu povezujući obrazovanje, istraživanje i aktivizam, a azilom i integracijom se bavi već dugi niz godina, tijekom kojih je „izrodio“ i Okus doma i inicijativu Dobrodošli te sudjelovao u osnivanju prve izbjegličko migrantske organizacije u RH Društva Afrikanaca u Hrvatskoj, Nogometnog kluba Zagreb 041 i Zadruge za etično financiranje. Kroz svoj rad CMS želi povećati otvorenost društva prema različitostima, podizati kapacitet društva za nenasilje i nenasilnu transformaciju društvenih sukoba te promicati i jačati princip društvene solidarnosti i suradnje.