Najava TJEDNA IZBJEGLICAma

Blog_large_tjedan_izbjeglicama_dag_orsic

Koordinacija organizacija civilnog društva za integraciju izbjeglica u hrvatsko društvo povodom obilježavanja Svjetskog dana izbjeglica organizira razne aktivnosti objedinjene u drugom po redu Tjednu IZBJEGLICAma koji se održava od ponedjeljka, 15. lipnja do nedjelje, 21. lipnja 2015. Tim povodom Koordinacija želi naglasiti važnost integracije izbjeglica i njihovog ravnopravnog položaja u hrvatskom društvu.

 

Osim najavne konferencije za novinare koja će se održati u ponedjeljak u 11 sati ispred Prihvatilišta za tražitelje azila u Zagrebu (Dugave, Sarajevska 41), od zanimljivih događaja koji će se odvijati na različitim lokacijama u Zagrebu, Rijeci, Sisku i Kutini, izdvajamo književno večer „Nepripadanje“ u ponedjeljak u zagrebačkom Velvet Cafe-u u Dežmanovoj 9 od 19 sati, kao i promociju knjige priča i recepata „Okus doma“ koju će u Gradskoj knjižnici i čitaonici Caprag u Sisku (Trg hrvatske državnosti 1) u 18 sati predstaviti izbjeglice i aktivisti.

Centar za mirovne studije, Odbor za nacionalne manjine i Koordinacija za ljudska prava Grada Zagreba u utorak, 16. lipnja organiziraju tematsku sjednicu u Gradskoj skupštini (Ulica sv. Ćirila i Metoda 5, Zagreb) od 10 do 13 sati, na kojoj će se predstaviti problemi s kojima se izbjeglice susreću u Zagrebu, s posebnim naglaskom na zapošljavanje i mogućnosti rada izbjeglica.

Srijeda, 17. lipnja, rezerviran je za Rijeku gdje će se u Palachu (Kružna 8) od 11 sati održavati radionica kulinarske razmjene između kolektiva „Okus doma“ (Zagreb), „Skuhna“ (Ljubljana) i „Food not bombs“ (Rijeka). Nakon cjelodnevne radionice, u 19 sati će biti degustacija hrane iz zemalja porijekla izbjeglica i otvaranje izložbe „Okus doma“. Večer će začiniti bend Gipsy Groove iz Kosova.

U četvrtak od 18 sati u Francuskoj medijateci održat će se razgovor uz projekciju fotografija autora Milomira Kovačevića „Slika doma“.

U Kutini smo u petak, 19. lipnja gdje će se od 11 sati održavati kulinarska radionica kolektiva „Okus doma“, s degustacijom pripremljene hrane u 18 sati. Od 20 sati održat će se koncert Gipsy Groove-a. Nakon Rijeke i Kutine, kulinarski kolektiv „Okus doma“ seli se u Zagreb u subotu, 20. lipnja gdje će nakon cjelodnevne radionice pripreme hrane od 10 sati, navečer biti degustacija i otvorenje izložbe (18 sati) te koncert benda Gipsy Groove s Kosova na Opatovini od 20 sati.

Detaljan program Tjedna IZBJEGLICAma nalazi se na linku: http://cms.hr/system/article_document/doc/195/2.TJEDAN_IZBJEGLICAma_15.06.-21.06._program.pdf, te na Facebook eventu (https://www.facebook.com/events/894606423932591/). 

Koordinaciju za integraciju čini 21 organizacija civilnog društva koje u sklopu svojih redovnih aktivnosti nastoje uključiti izbjeglice kako bi se što bolje integrirale u društvo. Drugi Tjedan IZBJEGLICAma organiziraju članice Koordinacije, i to Ured Visokog povjerenika UN-a za izbjeglice (UNHCR), Centar za mirovne studije, Društvo za psihološku pomoć, Isusovačka služba za izbjeglice, Hrvatski Crveni križ i Hrvatski pravni centar, kao i vanjski partneri Drugo more, Odbor za nacionalne manjine Gradske skupština Grada Zagreba i Koordinacija za ljudska prava Grada Zagreba, Pravna klinika Sveučilišta u Zagrebu, Restart i Dokukino.