Izbjegli u smrt. Tvrđava Europe: čista i odgovorna. Koliko još smrti do solidarnosti?

Blog_img_0662

Danas, 20.6.2015., na Svjetski dan izbjeglica, u 10 sati na Trgu Europe izvedena je prosvjedna akcija „Izbjegli u smrt. Tvrđava Europe: čista i odgovorna. Koliko još smrti do solidarnosti?“.

Njen cilj bio je osvijestiti javnost kako na granicama Europe - pogotovo na Sredozemnom moru, u našoj neposrednoj blizini - umire sve više migranata i izbjeglica. Procjenjuje se da je od 2000. godine do danas gotovo 30 000 ljudi poginulo u pokušaju ulaska na teritorij Europe. 2014. na Sredozemlju je život izgubilo 3,419 ljudi, a do prve polovice 2015. ta je brojka već dosegla alarmantnih 1,829 smrti. Smrti migranata posljedica su restriktivnih europskih politika koje grade nepropusni zid, „tvrđavu Europu“ prema onima kojima je potrebna zaštita. Akcija je apelirala i na hrvatske političare koji imaju moć utjecaja unutar struktura EU da iskoriste svoj glas kako bi zagovarali promjenu i solidarnije prakse prema izbjeglicama.

Osim simboličkog pokrivanja plahtama, aktivisti su pročitali proglas i dio imena s popisa poginulih, koji su naknadno poslani i na adresu Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj i hrvatskim europarlamentarcima. Akciju su zajednički osmislili i pripremili volonteri Centra za mirovne studije, studenti Mirovnih studija, članovi No Border inicijative, Medike i White Angelsa.