Okus doma na 1. Festivalu arapskog filma u Zagrebu

Blog_festival_arapskog_filma

Kao što smo i najavili dali smo svoju podršku 1. Festivalu arapskog filma. Osim što su kuhari i kuharice počastili organizatore i posjetitelje sa tradicionalnim arapskim zalogajima, sudjelovali smo i na tribini prije samog otvorenja festivala na temu: "Promocija arapske kulture na tlu Europske unije u kontekstu izbjegličke krize i prijetnje terorizma". Uz kolege i prijatelje iz inicijative "Are You Syrious", Tarika Kulenovića, profesora sa Katedre za antropologiju zagrebačkog Filozoskog Fakulteta u Zagrebu i Aljošu Babića, predsjednika Hrvatsko-arapskog društva prijateljstva razmijenili smo svoja mišljenja i iskustva vezana uz temu.

U kontekstu jedne od najvećih izbjegličkih kriza u povijesti gdje brojimo oko 60 milijuna izbjeglih i prognanih osoba u svijetu, teško je imati optimističan stav oko posljedica krize i razvoja interkulturalizma. Teško je jer svjedočimo jačanju desničarskih populističkih stranaka i anti-imigracijskih politika u Europi. Međunarodna zajednica, i cijeli svijet općenito, ne daje sve od sebe da se zaustave ratovi te izgradi i očuva mir. Čini se kao da su politički interesi važniji od ljudskih života, sigurnosti, očuvanja ljudskog dostojanstva. Ksenofobični sentiment raste, rasizam i ignorancija grade zidove među državama i prema izbjeglicama koje bježe od rata i siromaštva.

Zato je jako važno da postoje inicijative za suzbijanje diskriminacije temeljem rase, etniciteta i boje kože i koje se bave pravima izbjeglica i njihovom integracijom u društvo. I ovaj Festival cilja u tom smjeru i nadamo se da će u budućnosti imati sve više posjetitelja, više filmova, više prostora za djelovanje. U Zadruzi Okus doma njegujemo interkulturalizam kao alat promjena u ovom svijetu, promjena svijesti i realnosti. Smatramo da interkulturalizam ne znači samo postojanje kultura jedne uz drugu već i njihovu komunikaciju, razmjenu vrijednosti, prihvaćanje drugačijih načina ponašanja i drugačijih vrijednosnih sustava. U tom slučaju moći ćemo govoriti o bogaćenju kultura a ne njihovom sukobljavanju.

 

Prilog N1 televizije možete vidjeti ovdje